Dal Bafla (दाल बाफला)

 Dal Bafla is one of the few special recipes of Rajasthan and Indore. And not only this, Dal Bafla is also one of the very famous street food of Madhya Pradesh. Today we will make this Dal Bafla with a special recipe. This is an easy recipe and with this we will prepare some special Chana Urad Dal. Chana urad dal with snatching and flavor baffle gives a wonderful taste to the food.

Ingredients :-

बाफला बनाने के लिए:
  • 2 कप आटा, 2 cups flour
  • 1/4 कप मकई का आटा, 1/4 cup corn flour
  • 1 टी स्पून जीरा, 1 tsp cumin
  • 1/4 टी स्पून अजवाइन, 1/4 tsp ajwain
  • 1 टी स्पून नमक, 1 tsp salt
  • 1/2 कप घी, 1/2 cup ghee
  • 1/2 कप पानी , 1/2 cup water
  • 1/2 टी स्पून हल्दी, 1/2 tsp turmeric
For Dal: 
  • 1 1/2 cup Arhar Dal 
  • 1 cup water
  • 1/2 tsp turmeric
  • 1 tsp salt
  • Tomato - 1 (100 ग्राम)
  • Ginger - ¾ इंच
  • Green Chilli - 2 
  • Red Chilli - ½ छोटी
  • Kashmiri Red Chilli - ½ छोटी चम्मच
  • Salt - 1 छोटी चम्मच
  • Ghee - 2-3 छोटी चम्मच
  • Coriander Leaves

How to prepare it?


  • Take wheat flour and corn flour in a bowl, add cumin, carom seeds and salt.


  • Mix it well and add ghee to it.
  • Mix it well.
  • Now prepare the dough by adding water to it.
  • Make small balls.
  • Now heat water in a pan, add salt and turmeric to it.
  • Put these balls in the pan and let it boil.
  • Let them cook till they start floating on top, then filter the water and let them dry.
  • Now bake them at 200 degree Celsius temperature for 20 to 30 minutes.


Dal Preparation :-

  • प्रेशर कुकर में तेल और घी डालें। जब यह गर्म हो जाए तो इसमें काली मिर्च, लौंग, जीरा, तेज पत्ता डालें और इसे फूटने दें।
  • प्याज़ डालें और इसे 4-5 मिनट के लिए या मध्यम आँच पर पारदर्शी होने तक भूनें।
  • हींग, देगी लाल मिर्च पावडर, हल्दी पावडर, धनिया पावडर डालकर अच्छी तरह भूनें।
  • टमाटर, स्वादानुसार नमक डालकर एक मिनट तक पकाएं।
  • - जब मसाला अच्छे से पक जाए तो इसमें चना दाल, तूर दाल डालकर 2-3 मिनट तक भूनें.
  • तैयार तिल और मूँगफली का पावडर डालकर अच्छी तरह भूनें। स्वादानुसार पानी, नमक डालें और अच्छी तरह मिलाएँ।
  • इसे ढक्कन से ढक दें और 3-4 सीटी आने तक या दाल के पकने तक पकाएं।
  • आगे इस्तेमाल के लिए इसे अलग रख दें।

Now mix dal and bafla together and enjoy with family : - 


Post a Comment

If you have any query, do let me know, happy to help, Thanks.

Previous Post Next Post